Keramische BBQ: waarom een kamado?

Keramische BBQ: waarom een kamado?

4 oktober 2017 Uit Door thefurtureisyours.nl

De keramische BBQ is niet meer weg te denken in de wereld van outdoor grillen, bakken en koken. Maar waar komt deze barbecue eigenlijk vandaan en hoe werkt hij nu precies? Je leest het hier.

 

 

Keramische BBQ: Japanse uitvinding

 

Het begon allemaal lang geleden in Japan. Daar bereidde men voedsel met een ronde, aarden pot met een deksel van klei. Die heette de mushikamado. Dat was eigenlijk de eerste vorm van de keramische BBQ. FE Japanners gebruikten hem vooral voor het stomen van rijst, maar tegenwoordig kun je hem voor allerlei bereidingen inzetten.

 

Zeer goede isolatie

 

Een keramische BBQ is gemaakt van keramiek dat is gebakken en geglazuurd. De bol of het deksel bestaat uit meerdere lagen waardoor de warmte zeer goed geïsoleerd wordt. Het zorgt er ook voor dat je de temperaturen zeer goed constant kan houden. Het is ook heel goed mogelijk de temperatuur tot op de graad nauwkeurig te regelen. Door dit alles is de keramische BBQ geschikt voor zeer diverse bereidingswijzen zoals stomen, braden, bakken en slow cooking.

 

Wat kan ik maken?

 

Op de keramische BBQ kun je zo’n beetje alles maken wat je wenst. Van pizza’s tot zalm en van gebakken aardappelen tot gestoofde groenten. Zo wordt je avondje barbecueën een afwisseling van heerlijke gerechtjes. En natuurlijk kun je dan ook afsluiten met een warm toetje!

 

 

Hoe werkt het?

 

Natuurlijk vergt het enige kennis en oefening voor je helemaal los kunt gaan met alle bereidingswijzen. Maar dit is natuurlijk goed te leren. De keramische BBQ wordt aangestoken met grote stukken houtskool. Zo wordt de BBQ snel warm. Door het toevoegen van zuurstof speel je met de gewenste temperatuur.  Op de kamado zit een temperatuurregelaar. Heb je de gewenste temperatuur bereikt dan is het verstandig even tien minuten te wachten. De warmte krijgt dan de tijd zich te stabiliseren.  Houd voor ogen dat het makkelijker is de temperatuur te verhogen dan te verlagen.

 

Bakken, koken, grillen maar

 

Heb je hem eenmaal aan dan gaat de hitte lang mee. Ook het houtskool gaat lang mee dus je kunt de hele avond rond je keramische BBQ een feestje vieren. Veel plezier!