Studenten staan onder grote druk

Studenten staan onder grote druk

27 januari 2019 Uit Door thefurtureisyours.nl

Het is weer het einde van de vakantie, alle boeken zitten weer in jouw Fjallraven kanken tas, en je moet weer terug naar school. De middelbare school of een opleiding, het maakt niet zo veel uit, want stress komt er altijd gratis bij. Studenten hebben al vaker problemen met stress en depressies, dit moet toch anders kunnen? Wat gaat er allemaal zo fout dat het tegenwoordig zo veel voorkomt, en wat kunnen we hier aan doen?

Prestatiedruk groeit al sneller

Vanaf jonge leeftijd wordt ons al verteld dat we goed ons best moeten doen op school en dat we mooie cijfers moeten halen. Dat is zo gek ook niet, je wilt natuurlijk niet dat je kind blijft zitten als die het makkelijk had kunnen halen. Maar de prestatiedruk wordt alsmaar groter. Studenten hebben het vaak zo druk dat hun slaap en sociale leven er extreem onder lijden. Ze krijgen zoveel op hun bord dat ze nergens anders tijd voor hebben, en omdat de druk om het goed te doen zo hoog is, laten ze het ook niet even links leggen om op zichzelf te focussen.

Het stigma op psychische gezondheid

Dus wat gebeurt er dan, stress, een burn-out, een depressie, het heeft allemaal met elkaar te maken. En het probleem is dat veel mensen er niet over willen praten, omdat zij zich hier bijvoorbeeld voor schamen, of omdat ze denken niet serieus genomen te worden. Mentale ziekten kun je niet fysiek zien (naast de symptomen) dus denken mensen vaak dat iemand zich aanstelt. Dit stigma zorgt ervoor dat mensen met deze problemen het moeilijker vinden om hiermee voor de dag te komen en hulp te zoeken, dus wordt het uiteindelijk alleen maar erger.

Wat kunnen we hier aan doen?

Het is niet makkelijk om zo’n groot probleem snel op te lossen, maar het is wel makkelijk om hier een begin aan te maken. Zelfs als het alleen in gesloten kringen gebeurt kan het helpen. Maak psychische gezondheid bespreekbaar in de familiekring, of in de lessen. Bied hulp aan als je denkt dat iemand ergens moeite mee heeft, zelfs als je het niet zeker weet. Je kunt het altijd vragen om hier zeker van te zijn. Gezondheid is namelijk veel belangrijker dan goede cijfers, dus laat je gezondheid er niet onder lijden als jij denkt dat het invloed heeft op jouw prestaties. Dat komt later wel weer. Maak het meer bespreekbaar, en zo kunnen we in de toekomst verbeteringen weernemen.