Nu een bepaalde supermarktketen weer helemaal in het teken staat van moestuintjes, is de kans dat ook jij er aan moet geloven. Een moestuintje laten groeien van zaadjes af aan. Het is nog al een klus! Water geven, verpotten, noem maar op. Het zou dan jammer zijn als je je harde werk in rook ziet opgaan door spint. Want spint is een gemeen beestje! Je wilt natuurlijk de vruchten (of groenten) plukken van al je werk. En dit beestje kan lelijk roet in het eten gooien.
Wat doet spint?
Spint is een beestje van maar maximaal een paar millimeter groot. Wat kan zo’n beestje nou doen, zou je denken. Nou genoeg. Het ongedierte kan ervoor zorgen dat de bladen van je planten verkleuren, dat je planten geen vrucht geven. En zelfs dat je planten dood gaan. En daar heb je niet zo enorm je best voor gedaan. Je wilt natuurlijk op een gegeven moment eten uit je eigen moestuintje. En spint, dat rotbeestje, kan dat dus verhinderen!
Wat doe ik tegen spint?
Je kunt natuurlijk chemicaliën inzetten tegen die beestjes. Of je daarna wel van je groenten kunt genieten is nog maar de vraag. Denk er daarom eens over om roofmijt in te zetten. Die strijders kun je gewoon via internet bestellen en ze zijn gék op spint. Roofmijt zorgt ervoor dat alle spint wordt opgegeten en dat je planten dus verder kunnen met groeien en bloeien. Het is ook nog eens zo dat je van roofmijt geen overlast hebt. Wanneer alle beestjes zijn opgegeten beginnen ze aan hun soortgenoten, net zolang tot er geen een meer over is.
Een leermomentje met of zonder spint
Een moestuintje is uiteindelijk natuurlijk ontwikkeld om kinderen te leren omgaan met de natuur. In eerste instantie is deze natuur in de huiskamer, maar toch. Na een aantal weken zie je echt dat de plantjes gaan groeien en dat de groenten zich beginnen te ontwikkelen. Dat is voor kinderen natuurlijk prachtig om te zien. En ze zullen ook eerder van hun eigen groenten eten dan van de groenten die jij koopt. Spint kun je ook zien als een extra leermoment. Je kunt je kinderen vertellen over het gevaar van chemicaliën en laten zien dat er ook andere oplossingen zijn. Ze zullen het reuze interessant vinden. Want hoe klein je moestuintje ook is, een betere toekomst: daar zorg je nog altijd zelf voor. Samen met je kinderen.