Een Product Information Management (PIM) systeem is een goede manier om je product content vanuit één plek te beheren. Met een PIM systeem kun je de producten in je webshop gedetailleerde en uitgebreide productinformatie meegeven. Dit kun je ook nog eens automatiseren door het koppelen van het PIM systeem aan je webshop. Op deze manier is de productinformatie altijd up to date en compleet.
Wanneer is een PIM systeem een goed idee?
Een PIM systeem kan voor sommige webshops een hele goede uitkomst zijn. Is jouw webshop aan het groeien? Wordt je productaanbod steeds groter? Dan merk je wellicht dat de huidige manier van werken niet meer toereikend is. Excel sheets en foto’s, opgeslagen op verschillende plekken bij verschillende personen zorgt voor het verlies van overzicht. Bovendien zorgt het ervoor dat de productinformatie niet consistent is en om duidelijkheid te bieden en professionaliteit aan te komen, is dit wel gewenst.
Vooral met een B2B ecommerce platform kan een PIM systeem een goede uitkomst zijn, omdat hier vaak veel producten instaan met uitgebreide productomschrijvingen. Door een koppeling kun je al deze informatie meteen meegeven aan je klanten.
Open source PIM systeem
Wanneer je eenmaal hebt besloten een PIM systeem in te gaan zetten voor je webshop, is het nog de vraag welk PIM systeem voor jou de beste keuze is. Er zijn PIM systemen waarvoor de benodigde investeringen en licentiekosten erg hoog zijn. Het kan daarom een verstandige keuze zijn om te gaan voor een open source PIM systeem. Dit maakt de keuzemogelijkheden ook meteen een stuk minder.
Akeneo en Pimcore
Er zijn twee PIM systemen die open source zijn: Akeneo en Pimcore. Akeneo is bedoeld om om te gaan met hele grote hoeveelheden productinformatie. Met Akeneo kun je deze data eenvoudig organiseren, centraliseren en vervolgens verspreiden over verschillende kanalen. Er zijn verschillende edities van Akeneo beschikbaar, afhankelijk van je behoeften.
Pimcore is uitgebreider dan Akeneo; het is zelfs het enige open source platform dat zowel PIM, Master Data Management (MDM), Digital Asset Management (DAM) en e-commerce omvat. Bovendien heeft Pimcore geen betaalde enterprise versie en is het een schaalbaar platform.
Natuurlijk is de keuze voor een PIM systeem afhankelijk van je wensen, behoeften en ambities.